ASSEN - Huisartsen in Drenthe krijgen vanaf vrijdag rechtstreeks vanuit de ambulance informatie als een patiënt via 112 een beroep heeft gedaan op spoedzorg.

Door invoering van het systeem is de huisarts beter en veel sneller op de hoogte wat er met een patiënt aan de hand is, zo meldde UMCG Ambulancezorg vrijdag.

Alle Drentse ambulances zijn voorzien van een digitaal systeem dat de belangrijkste informatie direct naar de huisarts van een patiënt verzendt. ''Daarmee zetten we een stap in een betere informatievoorziening in de zorgketen'', aldus een woordvoerder.

Verwerkingstijd

Nu gebeurt het nog te vaak dat een huisarts geen weet heeft wat zijn patiënt is overkomen. ''De verwerkingstijd tussen ziekenhuis en specialist enerzijds en de huisarts anderzijds duurt te lang.''

De huisarts krijgt nu vanuit de ambulance melding wat verpleegkundigen hebben vastgesteld, welke behandeling is uitgevoerd en welke medicatie is toegediend. ''Het is voor een huisarts belangrijk om een juist beeld van de toestand van een patiënt te hebben.''