AMSTERDAM - Justitie stopt met specifieke controles op fietsen zonder licht en bellen in de auto. Ook controles op het dragen van gordel of helm verdwijnen langzaam.

Dat bevestigt een woordvoerder van het Landelijk Parket Team Verkeer na berichtgeving hierover in Trouw vrijdag.

Het Openbaar Ministerie neemt een advies van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) over, die het werk van verkeershandhavingsteams onderzocht.

De onderzoekers concludeerden dat nooit is bewezen dat bijvoorbeeld fietsen zonder licht gevaarlijker is dan fietsen met licht.

"In Nederland wordt na een fietsongeluk niet bijgehouden of iemand het licht aanhad", zegt een woordvoerder daarover. "We weten niet of het gevaarlijk is. Het is zelfs denkbaar dat fietsers zonder licht juist beter opletten."

Normaal

Handsfree bellen is daarnaast vaak net zo gevaarlijk als telefoneren met het toestel in de hand en veiligheidsmaatregelen als het dragen van een gordel of helm zijn inmiddels zo normaal dat daar geen gerichte controles meer voor nodig zijn.

Overigens betekent dat niet dat iedereen daar nu ongestraft mee weg komt. Bij het constateren van een overtreding volgt nog altijd een boete.

Reactie minister

Volgens minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) is er geen sprake van dat de politie stopt met controles op fietsen zonder licht en niet-handsfree bellen in de auto. Dat heeft hij vrijdag gezegd.

De minister is ''not amused" over het bericht. Hij heeft er contact over opgenomen met de top van het Openbaar Ministerie. ''Ze herkennen zich totaal niet in het bericht'', zegt Opstelten.

''Los daarvan: we gaan het niet doen. Er moet gewoon gehandhaafd worden op de punten die we met elkaar hebben afgesproken'', benadrukt Opstelten. ''Er wordt met licht gereden 's avonds. Ik heb mijn hele leven dat altijd in de gaten gehouden voor mezelf en dat geldt ook voor anderen.''