DEN HAAG - De filedruk is de eerste 4 maanden van dit jaar afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, terwijl het aantal weggebruikers nagenoeg gelijk bleef.

De afname bedroeg 5,6 procent en daarmee is de filedruk even laag als in 2000. Dat blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat die minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) vrijdag naar de Tweede Kamer stuurt.

Volgens Rijkswaterstaat heeft de openstelling van belangrijke stukken verbrede weg en spitsstroken een belangrijke rol bij de afname gespeeld.

De minister noemt het afnemen van de filedruk goed nieuws voor zowel de automobilisten die minder lang vast staan, als de omwonenden die daardoor schonere lucht hebben.

''Toch ben ik nog niet tevreden. Voor onze economie is het essentieel dat de bereikbaarheid optimaal is. Daar moeten we de komende jaren hard aan blijven werken’’, zo meldt ze in een schriftelijke toelichting.

Op de eerste plaats in de top 10 van files staat nu de A50 tussen de Waalbrug en Knooppunt Ewijk, waar tot eind 2014 wordt gewerkt aan de aanleg van extra rijstroken en de brug over de rivier de Waal.