AMSTERDAM - De uitgeprocedeerde asielzoekers die in het vorige week ontruimde tentenkamp bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel zaten, bereiden een schadeclaim voor. 

Een woordvoerder van een aantal asielzoekers bevestigt donderdagavond een bericht hierover van RTV Noord. Hoe hoog de schadeclaim wordt, is nog onduidelijk.

Geprobeerd gaat worden zowel letselschade als materiële schade vergoed te krijgen. Volgens de zegsvrouw heeft een van de asielzoekers bijvoorbeeld een whiplash opgelopen bij de ontruiming, omdat hij in zijn nek zou zijn getrapt. Andere asielzoekers zouden tanden kwijt zijn.

Kwijt

Bij de ontruiming zijn verder onder meer een portemonnee en papieren kwijtgeraakt. "En natuurlijk zijn we heel veel tenten kwijt."

Advocaat van enkele uitgeprocedeerde asielzoekers Marcel Schuckink Kool heeft tegen RTV Noord gezegd dat zijn cliënten op zijn minst hadden moeten worden gewaarschuwd dat de ontruiming er aan zat te komen.

Burgemeester van Vlagtwedde Leontien Kompier besloot vorige week het kamp te laten ontruimen. Na de ontruiming oordeelde de rechtbank in Groningen dat de ontruiming niet had mogen plaatsvinden.

Tentenkamp Ter Apel ontruimd