ROTTERDAM - Bij 12 patiënten van het Maasstad Ziekenhuis is de multi-resistente VRE-bacterie aangetroffen.

Dat meldde het ziekenhuis donderdag.

De besmetting werd aanvankelijk bij 2 mensen aangetroffen. Nadat ruim 450 oud-patiënten werden opgeroepen om uit te zoeken of zij ook besmet zijn met de bacterie, bleken er nog 10 nieuwe besmettingsgevallen te zijn.

Het Maasstad Ziekenhuis had eerder te lijden onder een uitbraak van de multi-resistente Klebsiellabacterie.

Ongemerkt

"Meest waarschijnlijk is dat op enig moment een patiënt die VRE bij zich droeg is opgenomen in het Maasstad Ziekenhuis. Omdat het dragerschap onbekend was, heeft via direct en indirect contact VRE ongemerkt kunnen verspreiden", laat het ziekenhuis in een verklaring weten.

"Toen de VRE werd gevonden, is direct een speciaal VRE-team geformeerd. De patiënten die VRE-drager bleken te zijn, zijn in contact-isolatie gelegd zodat zij volgens geldend hygiëneprotocol konden worden verpleegd."

"Contact-onderzoek is in gang gezet; kamergenoten zijn opgespoord en gescreend, bij opname of behandeling van deze patiënten is contact-isolatie ingesteld totdat de screeningskweken negatief bleken te zijn."

Schippers

Tijdens een debat in de Tweede Kamer wees minister Edith Schippers (Volksgezondheid) erop dat de VRE-bacterie in meerdere ziekenhuizen is aangetroffen, zoals het Slingelandziekenhuis in Doetinchem. Volgende week is er bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een beraad van deskundigen over de bacterie.

De Kamer besprak donderdag de uitbraak vorig jaar van de Klebsiellabacterie in het Maasstad Ziekenhuis. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en een onderzoekscommissie hebben hard geoordeeld over het functioneren van de leiding van het ziekenhuis. Binnenkort start een tuchtzaak tegen drie betrokken microbiologen.

Ook het Openbaar Ministerie kijkt nog naar de gebeurtenissen. Als gevolg van de uitbraak zijn hoogstwaarschijnlijk drie patiënten overleden.Schippers zei dat de zaak haar zeer heeft getroffen. Inmiddels is de situatie bij het ziekenhuis verbeterd, maar is er nog werk aan de winkel.

Onvrede

In de Kamer is grote onvrede over de hoge beloningen die bestuurders van het ziekenhuis ontvingen, maar Schippers gaf aan dat ze geen bevoegdheden heeft om daartegen op te treden. Ze sprak geen oordeel uit over de nieuwe functie die oud-topman van het ziekenhuis Paul Smits inmiddels in Friesland heeft gekregen.

Ook aan zijn ontslagvergoeding bij het Maasstad Ziekenhuis kan Schippers juridisch nog niets doen, hoewel een deel van de Kamer graag zou zien dat hij die ruim 2 ton zou terugstorten.

Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis

Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen werd een week geleden ook al getroffen door door de VRE-bacterie.  

De VRE-bacterie kan schadelijk zijn voor mensen me een verstoorde afweer of met een ernstige ziekte. Bij gezonde mensen kan de bacterie geen kwaad.

Kamer praat over Maasstad