GRONINGEN - Het hek dat is geplaatst rond het terrein in Ter Apel waar uitgeprocedeerde asielzoekers 2 weken lang een tentenkamp hadden opgeslagen, mag blijven staan.

Dat heeft de rechtbank in Groningen donderdagmidddag bepaald.

Actievoerders en asielzoekers hadden dinsdag in een kort geding tegen de gemeente Vlagtwedde en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) geëist dat het hek wordt verwijderd, om zo een nieuw tentenkamp op het grasveld voor het azc Ter Apel mogelijk te maken.

Volgens de rechtbank wordt het recht op manifestatie door het hek wel beperkt, maar zijn in Ter Apel voldoende alternatieven. ''Het recht op manifestatie in de gemeente wordt niet onmogelijk gemaakt.'' Het COA heeft als particuliere eigenaar het terrein waar de asielzoekers bivakkeerden in bruikleen en mag dan niet de dupe te zijn, aldus de rechter.

'Disproportioneel'

Het tentenkamp, waarmee zo'n 400 Irakezen, Somaliërs, Afghanen, Iraniërs en Sudanezen protesteerden tegen hun dreigende uitzetting, werd vorige week woensdag op bevel van burgemeester Leontien Kompier van Vlagtwedde met veel politievertoon ontruimd. Een dag later noemde de rechtbank in Groningen die ontruiming ''disproportioneel''.

Volgens de advocaat van de actievoerders is het hekwerk rond het terrein daarmee ook onrechtmatig, zo stelde hij dinsdag tijdens de behandeling van de zaak.

De rechter vindt van niet. Het feit dat de rechtbank de ontruiming van het kamp disproportioneel noemt, valt het COA niet aan te rekenen, zo oordeelde hij. Dat was niet de opdrachtgever tot de ontruiming, maar de gemeente Vlagtwedde.