ARNHEM - Het gerechtshof in Arnhem heeft minder straf opgelegd aan een van de verdachten van de zogenoemde Utrechtse drugsmoord uit 2008.

De 29-jarige Leonard S., die van de rechtbank nog 30 jaar gevangenisstraf kreeg, heeft nu 22 jaar gekregen van het hof. Voor de tweede verdachte, Cartney K. van 24, bleef de straf hetzelfde: 16 jaar cel. Tegen S. had het Openbaar Ministerie (OM) levenslang geëist.

Het gerechtshof ging niet mee in de eis van het OM om de man levenslang achter tralies te zetten. Daarvoor is de moord niet uitzonderlijk genoeg, aldus het hof.

Vader

Beide mannen zijn veroordeeld voor moord. Die pleegden ze samen op een 30-jarige man aan de Dickenslaan in Utrecht. Er zou een ruzie om drugs aan zijn voorafgegaan. S. was degene die heeft geschoten. De manier waarop hij dat heeft gedaan, bestempelde het OM als een executie. Het gerechtshof ging niet mee in de eis van het OM om de man levenslang achter tralies te zetten. Daarvoor is de moord niet uitzonderlijk genoeg, aldus het hof.

Het hof vindt 22 jaar cel bovendien beter ‘passend en geboden’ dan 30 jaar zoals de rechtbank oplegde. Daarbij heeft het hof nog extra zwaar meegewogen dat S. net 11 dagen vrij was na een celstraf van 9 jaar wegens doodslag. Voor K. werkt juist strafverminderend dat zijn vader en oom vermoord werden toen hij tiener was.

Autosleutels

Tot november 2011 ontkenden beide verdachten iets met de schietpartij te maken te hebben. Daarna verklaarden ze dat zaken uit de hand liepen toen het slachtoffer, van wie ze drugs zouden kopen, een wapen trok. Volgens het hof staat niet vast of het slachtoffer nou wel of niet zelf het moordwapen had meegebracht. Maar wel dat de man met de autosleutels uit de auto wist te vluchten en door de verdachten werd ingehaald.

Buiten sloegen ze hem met een vuurwapen. Toen hij op de grond lag schopten ze hem. Toen hij nog de autosleutels niet wilde geven, schoot S. van dichtbij met een gestrekte arm het slachtoffer twee keer in zijn bovenlijf. Het slachtoffer overleed nog dezelfde dag.