IJMUIDEN - Het afgelopen zomerse pinksterweekeinde leverde voor Reddingsbrigade Nederland een recordaantal hulpacties op.

Nadat de balans was opgemaakt telde de brigade 1117 gevallen waarbij hulp werd geboden, becijferde een woordvoerster woensdag.

De hulpverleners kwamen 21 keer in actie bij ongevallen op en rond het water met zwemmers. Zestig keer betrof het opvarenden en 884 keer werd er eerste hulp verleend. Er werden 152 vermiste kinderen met hun ouders herenigd.

In 17 gevallen was sprake van een levensbedreigende situatie. Niet eerder werden er zo vroeg in het seizoen zo veel hulpacties in één weekend geregistreerd.

Koude water

De Reddingsbrigade is tevreden dat de meeste mensen de waarschuwing voor het koude water goed hebben opgevolgd.

Daarmee is een nog groter aantal hulpacties voorkomen. Slechts enkele reddingen waren nodig van zwemmers en surfers die met kramp of onderkoeling te maken kregen. Daarnaast waren hartklachten en ernstige verwondingen door (water)sportactiviteiten de voornaamste oorzaak van een noodzakelijke hulp.

Vermiste kinderen

Vooral het grote aantal vermiste kinderen baart de Reddingsbrigade zorgen. Dat betrof in één lang weekend al bijna een kwart van het gemiddelde jaartotaal, aldus de zegsvrouw. ''De Reddingsbrigade voorziet meer ongelukken als ouders in de zomer niet beter op hun kinderen letten'', schetst zij.

''Wij adviseren ouders om kinderen ten minste te voorzien van een 06-polsbandje met de naam van het kind en het nummer van een ouder, zodat ze snel kunnen worden herenigd als een kind alleen wordt aangetroffen.''