DEN HAAG - Justitie wil twee mannen die vorig jaar in Voorschoten een vuurwerkbom op een flitspaal vastmaakten, toch niet vervolgen voor poging doodslag of poging moord.

Het Openbaar Ministerie (OM) vraagt de rechtbank donderdag of het de verdenking tegen beide mannen mag aanpassen tot zware mishandeling met voorbedachten rade. Dat hebben bronnen rond het onderzoek woensdag gemeld.

De bom werd in de vroege ochtend van 23 oktober ontdekt aan een flitspaal aan de Voorschoterweg. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) meende het explosief onschadelijk te hebben gemaakt en had het sein veilig gegeven, maar het ding ging alsnog af.

Een medewerker van de EOD verloor zijn hand toen de bom ontplofte. Een andere EOD'er en een rechercheur raakten eveneens gewond, zij het minder ernstig.

Hand

Beide verdachten, Erik O. en Jörn de V. hebben hun betrokkenheid toegegeven. Ze toonden tijdens eerdere zittingen spijt en schreven een brief aan man die zijn hand verloor. Maar die stelde daar geen prijs op en heeft die niet gelezen.

Een woordvoerster van het OM in Den Haag kon alleen bevestigen dat de officier van justitie een verzoek tot wijziging van de tenlastelegging zal indienen. De rechtbank moet daar een besluit overnemen.