DRIEBERGEN - Wereldwijd zijn er 440 onderzoeken opgestart naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak. 

Dat hebben bronnen woensdag gezegd naar aanleiding van berichtgeving van de NOS.

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) en het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) gaan woensdagmiddag in een persconferentie in op de details rond deze vervolgonderzoeken.

De onderzoeken zijn gedaan nadat de computers van de hoofdverdachte in de zedenzaak, Robert M., in december 2010 in beslag waren genomen. De contacten van Robert M. en het internationale pedonetwerk waarvan hij deel uitmaakte, zijn uitgeplozen.

M. is vorige week veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging omdat hij 67 zeer jonge kinderen ernstig seksueel heeft misbruikt.

Verenigde Staten

De Amsterdamse zedenzaak kwam in december 2010 aan het rollen toen de autoriteiten in de Verenigde Staten in een onderzoek naar seksueel kindermisbruik een foto van een 2-jarige jongetje vonden dat uit Nederland bleek te komen.

Het kind werd herkend door familie die de foto bij Opsporing Verzocht zag. Diezelfde avond nog hield de politie Robert M. aan.

Bij de persconferentie zal ook een Amerikaanse afvaardiging zijn van de Immigration and Costums Enforcement, die een toelichting zal geven op de resultaten van onderzoeken die in de VS zijn uitgevoerd op basis van informatie van het KLPD.

Alles over de Amsterdamse zedenzaak in ons nieuwsdossier