GRONINGEN - De spanning in het tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers in het Groningse Ter Apel liep vorige week zo hoog op dat de gemeente Vlagtwedde wel moest ingrijpen.

Volgens advocaat Rens Snel van de gemeente zouden meerdere asielzoekers hebben gedreigd met zelfmoordacties en stelden zij dat ze ''het kamp niet levend zullen verlaten''.

Interne spanningen ''tussen mensen met zeer verschillende etnische achtergronden'', steeds groter wordende gezondheidsproblemen en het gevaar van een verwoestende brand leidden ertoe dat de burgemeester opdracht gaf tot ontruiming, aldus de raadsman.

Hij verdedigde de handelwijze van de burgemeester in een kort geding dat actievoerders tegen de gemeente hebben aangespannen.

Misbruik bevoegdheden

De gemeente Vlagtwedde en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) hebben misbruik gemaakt van hun bevoegdheden rond de ontruiming van het tentenkamp in het Groningse Ter Apel.

Dat zei advocaat Marcel Schuckink Koolvoor de rechtbank in Groningen. Er lag volgens de advocaat al dagenlang een ontruimingsplan klaar, hoewel de gemeente Vlagtwedde deed voorkomen dat pas op het laatste moment, vorige week woensdag, zou zijn besloten om in te grijpen.

De raadsman kreeg daarom niet de mogelijkheid om het ontruimingsbevel te toetsen bij de rechter. Die noemde de ontruiming vorige week ''disproportioneel''.