AMSTERDAM – Bij de persconferentie van Sharia4Holland op de Dam in Amsterdam afgelopen vrijdag was de controversiële Britse radicaal Anjem Choudary aanwezig. 

Dat schrijft Het Parool dinsdag.

Eerder werd gemeld dat naast de Nederlandse woordvoerder Abu Qasam de voorzitter van de Belgische tak van Sharia4 op de Dam aanwezig was. De Amsterdamse krant schrijft nu dat Faoud Belkacem slechts via een Skype-verbinding bij de persconferentie aanwezig was.

Naar aanleiding van de bijeenkomst werd de 29-jarige Qasam aangehouden op verdenking van bedreiging aan het adres van PVV-leider Geert Wilders. De woordvoerder werd maandag weer vrijgelaten. Wilders heeft inmiddels aangifte gedaan.

Islam4UK

De bebaarde veertiger Choudary is volgens Het Parool een belangrijke figuur binnen de met Sharia4Holland vergelijkbare beweging Islam4UK.

Choudary zou eerder in Londen een protestmars hebben geleid langs het Deense consulaat in reactie op de Mohammed-cartoon in de Deense krant Jyllands Posten. De deelnemers aan de mars droegen borden die anti-Westerse teksten en bedreigingen bevatten.

New York

Ook leidde Choudary zes terroristen op die begin dit jaar in Groot-Brittannië werden opgepakt wegens het beramen van omvangrijke terroristische aanslagen. De krant bericht dat Choudary zich eerder bewonderend uitliet over de terroristen die achter de aanslagen in Londen en New York zaten.

Ook zou de Brit in het verleden meerdere fundamentalistische organisaties hebben opgericht, die daarna weer werden verboden.