ARNHEM - Het gerechtshof in Arnhem heeft dinsdag beide verdachten in het Nijmeegse scooterdrama vrijgesproken van doodslag.

Eerder veroordeelde de rechtbank de nu 22-jarige verdachte uit Beuningen daarvoor wel tot 8 jaar cel. De andere verdachte was daarvan eerder al door de rechtbank vrijgesproken.

De twee vluchtten in januari 2010 op één motorscooter toen de politie hen snapte bij hun voorgenomen overval in Nijmegen. Daarbij botsten ze op een voetganger, die daardoor overleed. Het hof kon niet vaststellen wie er reed en dat is nodig voor een veroordeling.

Het hof veroordeelde de man uit Beuningen wel tot 24 maanden cel wegens het voorbereiden van de overval en bedreiging van ziekenhuispersoneel na het ongeluk.

De ander, een 20-jarige man uit Nijmegen, kreeg 18 maanden cel, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, voor onder meer het voorbereiden van de overval.

Bestuurder

De twee verdachten wijzen elkaar als bestuurder aan. Het Openbaar Ministerie (OM) stelde net als destijds bij de rechtbank dat de Beuningenaar reed en de 20-jarige Nijmegenaar achterop zat en medepleger was.

Het OM had daarom 7 en 4 jaar cel geëist. Naast de celstraffen eiste het OM ook 10 jaar rijverbod tegen de 22-jarige en 6 jaar rijverbod tegen de 20-jarige.

Onbevredigend

Het hof vindt de uitkomst onbevredigend, aldus de voorzitter bij het uitspreken van het arrest dinsdag, vooral omdat wel vaststaat dat zij samen op de scooter zaten en een van hen wel schuldig moet zijn. Het hof vindt anders dan het OM dat de bijrijder niet als medepleger van doodslag kan worden beschouwd.

Getuigen zagen de twee op hun dollemansrit - zonder helm, door rood, met grote snelheid en tegen het verkeer in - rijden.

Op het zebrapad schepten ze vervolgens het 50-jarige slachtoffer uit Arnhem. Maar de beschikbare getuigenverklaringen zijn deels tegenstrijdig zodat de toedracht net te onduidelijk bleef.

Cassatie

Het OM zal alles op alles zetten om het Nijmeegse scooterdrama als cassatiezaak voor de Hoge Raad te brengen. Dat liet het OM dinsdag weten, na de volgens justitie teleurstellende uitspraak van het gerechtshof in Arnhem.

Het OM vindt het teleurstellend en onbevredigend nu niemand voor de dood van het 50-jarige slachtoffer uit Arnhem wordt bestraft. ''Zeker omdat vaststaat dat in elk geval één van hen reed.'' Het OM vindt dat de 22-jarige reed, maar dat zelfs bij twijfel daarover de bestuurder en bijrijder sámen te veroordelen zijn. ''Hier moet een hoogste rechter naar kijken.''