DEN HAAG - Door tegenvallend weer aan de kust staan er in de richting van de stranden nauwelijks files. 

Badgasten zijn op veel plekken zelfs al op de terugweg. Dat meldt de ANWB maandag rond het middaguur.

Alleen op de N57 bij Renesse in Zeeland is het op de weg richting de kust nog wat druk. Maar in plaatsen als Hoek van Holland, Wijk aan Zee, Noordwijk en Zandvoort staat en rijdt er vooral verkeer op de uitgaande wegen.

Bij Hoek van Holland is het op de N220 vanuit de plaats zelfs behoorlijk druk. Aan het strand is het in de plaats zo'n 14 graden Celsius en grijs door de zeemist.

Landinwaarts

Volgens meteorologen van weeronline.nl blijft de mist de rest van de dag spelbreker. 
De rest van het land heeft tot in de avond weinig last van de zeemist. Zo'n 10 tot 15 kilometer landinwaarts is het al helder en ongeveer 6 graden warmer. In de avond trekt de mist volgens weeronline.nl verder het land in en wordt het op meer plekken koeler en grijzer.

Volgens de meteorologen is zeemist moeilijk te voorspellen omdat het verschijnsel ontstaat in de onderste honderd meter van de atmosfeer. De huidige weermodellen kunnen de weerprocessen in de laagste luchtlaag nog niet altijd goed inschatten.

Zeilrace

De mistvelden hadden ook gevolgen voor een zeilrace op de Noordzee. De hardnekkige zeevlam, zoals het verschijnsel ook wel wordt genoemd, bij de Haagse kust maakte een vroegtijdig einde aan het wedstrijdprogramma van de Delta Lloyd North Sea Regatta. De organisatoren vonden het onverantwoord om verder te laten zeilen op de slotdag van het evenement.

Openbaar vervoer

Het eerdere advies om met het openbaar vervoer naar het strand te gaan is volgens de ANWB niet meer van kracht. Zondag slibden diverse wegen naar de kust aan het eind van de ochtend dicht. Met de oproep wilden politiekorpsen en de ANWB voorkomen dat badgasten opnieuw in kilometerslange files zouden belanden.

De NS meldt dat het in de treinen richting de kust ook relatief rustig is. Het spoorwegbedrijf zette in de ochtenduren tussen Haarlem en Zandvoort meer dubbeldekkers in om de toestroom naar het strand aan te kunnen. Vanaf 15.00 uur wordt de capaciteit weer opgevoerd om de badgasten richting huis te vervoeren.

Attractieparken

De Nederlandse attractieparken zijn druk bezocht tijdens het pinksterweekeinde. Ze profiteerden van het mooie weer. Dat hebben de parken laten weten.

De Efteling in Kaatsheuvel meldde ''een prima weekeinde" achter de rug te hebben. Madurodam in Den Haag zag het bezoekersaantal stijgen van 8900 in het pinksterweekend van 2011 tot 12.500 dit jaar. Dat had volgens een woordvoerster niet alleen met het weer te maken, maar ook met de recente vernieuwing van de miniatuurstad.

Pretpark Walibi Holland in Biddinghuizen trok 15 procent meer bezoekers dan vorig jaar.

Volg de Twitterberichten over dit onderwerp via NUlive

Bekijk de actuele weerssituatie op onze weerpagina

Zeemist op tweede Pinksterdag