ZEIST - De lente van 2012 staat in de top 10 van de warmste lentes die Nederland heeft gehad sinds de temperaturen officieel worden gemeten.

Dat heeft meteorologische dienst Weeronline.nl maandag gemeld.

De temperaturen in Nederland worden serieus gemeten sinds 1901. De meteorologische lente loopt tot eind mei.

De gemiddelde temperatuur in De Bilt was in de lentemaanden 10,4 graden. De recordlente in dit opzicht blijft 2007. Toen was de gemiddelde lentetemperatuur in De Bilt 11,7 graden.

Dat 2012 een plekje in de top 10 heeft gekregen, is opmerkelijk te noemen, aldus meteoroloog Marthijn Tabak. ''De lente viel gevoelsmatig erg terug’’, legt hij uit.

Geen toeval

''April was koud en nat. En ook de eerste helft van mei liet veel te wensen over. De eerste dag met temperaturen boven de 25 graden liet erg lang op zich wachten.’’

Het is volgens Weeronline.nl geen toeval dat de afgelopen 20 jaar vrijwel elke lente een vermelding in de warmtetop-10 heeft gekregen.

''De gemiddelde temperatuur op aarde is de afgelopen 100 jaar als gevolg van het opwarmende klimaat 1,5 graden gestegen’’, legt de woordvoerder uit. ''Dus worden er tegenwoordig sneller warmterecords gebroken. Tegenover elk kouderecord dat de afgelopen 20 jaar is gevestigd stonden 13 warmterecords.’’

Maart

De hoge notering van 2012 is vooral te danken aan de maand maart, waarin de temperatuur met een gemiddelde van 8,3 graden ruim 2 graden hoger lag dan normaal het geval is in Nederland.

De koudste lente van de afgelopen eeuw was overigens 1962, toen de gemiddelde lentetemperatuur in Nederland 6,5 graden was.

Bekijk de lezersfoto's van het lenteweer op NUfoto

Zeemist op tweede Pinksterdag