AMSTERDAM - In Nederland verblijven Somaliërs die terreuracties voorbereiden. Dat beweert althans een overgelopen commandant van de Somalische terreurbeweging Al-Shabaab.

Dat meldt het radioprogramma Bureau Buitenland zondag.

De man stelt dat de radicaalislamitische organisatie Somaliërs uit de diaspora heeft opgeleid om als 'slapende cellen' terreuracties voor te bereiden in Nederland, Groot Brittannië en de Verenigde Staten.

Het VPRO-programma baseert zich op BBC-journaliste Mary Harper, die in Somalië een interview had met de commandant, Mohamed Farah al-Ansari.

Beschermingsprogramma

Al-Ansari zit in een beschermingsprogramma van de Somalische interim-regering, omdat zijn leven gevaar loopt. Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben hem inmiddels verhoord in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

Edwin Bakker van het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme van de Universiteit Leiden spreekt van een nieuw en heel vervelend bericht, als het waar is. "Een slapende terreurcel is een nachtmerrie voor welke veiligheidsdienst dan ook."

Inlichtingendienst AIVD laat in een reactie aan de VPRO weten dat 'onderzoek niet heeft geleid tot aanwijzingen voor een aanslagdreiging vanuit Somalië jegens Nederland'.

Al-Qaeda

Al-Shabaab staat sinds 2008 op de lijst van terroristische organisaties en zou banden met Al-Qaeda onderhouden. De organisatie wordt verantwoordelijk gehouden voor aanslagen in Somalië, Kenia en Uganda. Bij die laatste aanslag vielen in 2010 meer dan zeventig doden.

De afgelopen jaren hebben Somaliërs die in westerse landen wonen zich aangesloten bij Al-Shabaab. Onder hen zeker één Nederlandse Somaliër, bleek in september uit een rapport van de Verenigde Naties.

Britse veiligheidsdiensten schatten dat honderd Britse Somaliërs naar Somalië zijn afgereisd om aan de kant van Al-Shabaab te vechten, aldus Bureau Buitenland.

Zelfmoordaanslagen

De overgelopen commandant heeft met buitenlandse, vooral Aziatische en Arabische jihadisten tegen het regeringsleger gevochten, vertelde hij aan de Britse journaliste.

De Somaliërs uit Europa en de Verenigde Staten werkten volgens hem vooral als chauffeur en vertaler. Maar sommigen zijn opgeleid voor zelfmoordaanslagen in Somalië en anderen om terug te keren naar hun land en daar aanvallen voor te bereiden, aldus Al-Ansari.

Aanhouding kerstavond

In 2010 werd op kerstavond een groep Somaliërs in Nederland opgepakt op verdenking van terrorisme. Ze werden verdacht van betrokkenheid bij Al-Shabaab en aangehouden naar aanleiding van een ambtsbericht van inlichtingendienst AIVD, die daarin had gewaarschuwd voor een op handen zijnde aanslag in Nederland. De groep werd uiteindelijk niet vervolgd.