AMSTERDAM - De politie en het Openbaar Ministerie in Amsterdam zijn een onderzoek begonnen naar de doodsbedreiging aan het adres van PVV-leider Geert Wilders door leden van Sharia4Holland vrijdag op de Dam in Amsterdam.

Dat meldt de Amsterdamse politie zaterdag.

Tijdens een persconferentie vrijdag op de Dam vergeleek een van de leden van Sharia4Holland Wilders met een hond van de Romeinen.

De sharia zou volgens het lid wel met Wilders 'dealen' zoals in het verleden vaker met 'dergelijke figuren' is gebeurd. "Trek lering, ook uit het geval van Theo van Gogh", zei hij.

''Deze regering buit jullie uit. Er gaan betere tijden komen'', zo sprak de woordvoerder van Sharia4Holland, die ook aangaf de democratie met wortel en tak uit te roeien. ''De Sharia is de oplossing en zal hiervoor een harmonieuze en goddelijke samenleving in de plaats zetten. Deze gouden periode zal terugkeren.''

Vragen

Naar aanleiding van de doodsbedreiging had PVV-Kamerlid Joram van Klaveren al vragen gesteld aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Van Klaveren wil onder meer weten in hoeverre Opstelten het eens is met de mening van de PVV dat Sharia4Holland een tot 'geweld oproepende extremistische club is die verboden dient te worden'.

Ook wil het PVV-Kamerlid weten welke maatregelen Opstelten wil treffen om de organisatie te verbieden. Degene die de doodsbedreiging uitsprak wil Van Klaveren vervolgd, waar mogelijk gedenaturaliseerd en uitgezet zien.

België

Hoewel de Belgische moslimprediker Fouad Belkacem zei van plan te zijn om zaterdag te komen spreken op een conferentie in Amsterdam, is niet duidelijk of dit ook is doorgegaan. De politie kon daarover zaterdagavond geen bijzonderheden melden.

Minister Opstelten had gesuggereerd dat hij hier wel eens zou kunnen worden opgepakt en uitgeleverd aan Marokko.

Geheim

De prediker is woordvoerder van Sharia4Belgium, dat streeft naar de invoering van de sharia in België en ook een Nederlandse tegenhanger heeft, Sharia4Holland. Die zou zaterdag op een geheime locatie in Amsterdam een bijeenkomst houden.

Opstelten zei eerder niet te verwachten dat Belkacem naar ons land komt, omdat Marokko zijn uitlevering wil wegens drugshandel. België levert geen Belgische staatsburgers uit aan Marokko, maar voor Nederland geldt zo’n belemmering niet.