AMSTERDAM - Amsterdam is de minst veilige gemeente van Nederland, gevolgd door Rotterdam en Maastricht.

De Friese gemeenten Littenseradiel en Dantumadiel zijn het veiligst. Dat blijkt uit de AD Misdaadmeter 2012, die de krant zaterdag publiceert.

Van de vier grote steden staat Den Haag op de vierde en Utrecht op de negende plaats.

Het aantal straatroven en woninginbraken is flink toegenomen, evenals het aantal gevallen van zakkenrollerij. Vooral de hoofdstad heeft daarbij ook nog eens veel last van autokraken. ''We richten ons dit jaar op het verder verminderen van zware delicten die een grote impact hebben op de slachtoffers'', aldus burgemeester Eberhard van der Laan in de krant. ''Dit is natuurlijk een lijstje waar je als gemeente niet graag bovenaan staat.''

Lichtpuntjes

Volgens de landelijke leiding van het Openbaar Ministerie (OM) zijn er ook lichtpuntjes. ''Ik zie ook heel wat dalende criminaliteitscijfers, bijvoorbeeld door onze overvallenaanpak. Het gaat dus op veel fronten goed, maar het kan altijd beter'', aldus de voorzitter van het college van procureurs-generaal Herman Bolhaar.

Bij het opstellen van de ranglijst is gekeken naar het aantal aangiftes op tien gebieden, zoals mishandeling, straatroof, inbraak en bedreiging. Gemeenten met minder dan 4000 inwoners zijn buiten beschouwing gelaten.