AMSTERDAM - Bij het Landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is vrijdagmiddag de honderdduizendste klacht over de eindexamens binnengekomen.

Iets na 17.00 uur overschreed de teller op de website van de scholierenorganisatie de grens. De meeste klachten gingen vrijdag over het vwo-examen Latijn en over het examen economie voor vmbo-leerlingen, licht een woordvoerder toe.

De enorme klachtenregen waar het LAKS dit jaar bang voor was, is tot nu toe echter uitgebleven. Het LAKS verwachtte dit jaar uitzonderlijk veel klachten omdat de eisen voor de examens zijn aangescherpt.

Met nog vier examendagen te gaan is 100.000 klachten niet weinig, maar ook niet de klachtenlawine waar de scholierencommissie voor vreesde. Ter vergelijking: in het recordjaar 2010 behandelde het LAKS 149.000 klachten. Vorig jaar waren dat er 136.000.

Spannende dagen

"We hebben nog vier spannende dagen te gaan dus ik durf niets te voorspellen, maar het zou kunnen dat we onder het klachtenaantal van vorig jaar blijven’’, vertelt een woordvoerder van het LAKS.

Toch merken de medewerkers van het LAKS dat veel scholieren zich zorgen maken over de hogere eisen. ''We merken dat de leerlingen onder grote druk staan, we worden ook gebeld door verontruste leraren die het zien gebeuren dat veel scholieren zakken’’, aldus de zegsman.

Uitslagen

Dit jaar leggen ruim 206 duizend scholieren het centraal examen af: 106 duizend vmbo'ers, 59 duizend havisten en 41 duizend vwo'ers. De examens duren tot volgende week vrijdag. Het vmbo is woensdag al klaar. Op 14 juni worden de uitslagen verwacht.