AMSTERDAM - De Belgische moslimprediker Fouad Belkacem (beter bekend als Abu Imran) is gewoon van plan om zaterdag te komen spreken op een conferentie in Amsterdam.

Dit ondanks het feit dat minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft gesuggereerd dat hij wel eens zou kunnen worden opgepakt en uitgeleverd aan Marokko. ''De minister mag naar de hel'', zo zei Belkacem vrijdag.

De prediker is woordvoerder van Shariah4Belgium. Die groep streeft naar de invoering van de sharia in België en heeft ook een Nederlandse tegenhanger: Shariah4Holland. Die houdt zaterdag op een vooralsnog geheime locatie in Amsterdam de Global Khilafah Conference.

In antwoord op Kamervragen van PVV'er Joram van Klaveren schrijft Opstelten niet te verwachten dat Belkacem naar Nederland komt.

''Marokko heeft België in 2008 om zijn uitlevering verzocht wegens handel in verdovende middelen. België levert echter geen Belgische staatsburgers uit aan Marokko. Indien betrokkene in Nederland zou worden aangetroffen, doet zich een dergelijke belemmering niet voor.''

Vrijheid van meningsuiting

De Shariah4Belgium-voorman is hier dus niet van onder de indruk. Hij wil gewoon naar Amsterdam komen om op de conferentie te spreken. ''Ik ga proberen de grenzen te zoeken van de vrijheid van meningsuiting'', zo kondigde hij aan.

Shariah4Belgium en Shariah4Holland zorgen geregeld voor ophef. Eind vorig jaar verstoorden aanhangers een debat met schrijfster en moslimactiviste Irshad Manji in De Balie in Amsterdam.

Aanzetten tot haat

Een rechtbank in Antwerpen veroordeelde Belkacem eerder tot een celstraf wegens het aanzetten tot haat tegen niet-moslims.

Shariah4Belgium en Shariah4Holland zijn beiden weer geïnspireerd door het inmiddels verboden Islam4UK. De voorman daarvan, Anjem Choudary, spreekt zaterdag ook op de conferentie in Amsterdam.