DEN HAAG - De commandant van het Militair Geneeskundig Logistiek Centrum (MGLC) in Heerenveen is geschorst wegens schending van de integriteit.

Dat liet minister Hans Hillen van Defensie vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Bij de zaak zijn nog twee of drie man betrokken, aldus een woordvoerder van Defensie. Ook tegen hen zijn maatregelen genomen.

Er is bij de Koninklijke Marechaussee aangifte gedaan van onder meer valsheid in geschrifte met declaraties. Volgens de woordvoerder gaat het om een ''serieuze zaak''.

Niet gewaardeerd

De zaak kwam aan het rollen door een aantal medewerkers van het logistiek centrum. Die hebben de kwestie eerst binnen het MGLC bij hun leidinggevende aangekaart. Maar dat werd ''niet gewaardeerd'' en is ze ''niet in dank afgenomen'', aldus de woordvoerder. Daarna zijn ze naar het ministerie toegestapt.

Hierop is de Centrale Organisatie Integriteit Defensie (COID) ingeschakeld en een onderzoek begonnen. Die concludeerde dat zowel de zakelijke als de sociale integriteit is geschonden.

Het gaat dan om onregelmatigheden bij het inhuren van personeel en aanschaf van apparatuur. Defensie wil niet zeggen hoeveel geld hiermee gemoeid was.

Veilige werkomgeving

Volgens de COID kon ook niet meer worden gesproken van een ''sociaal veilige werkomgeving''. ''Mensen konden hun werk gewoon niet meer doen'', verduidelijkte de woordvoerder van het ministerie.

Het MGLC gaat onder meer over de aanschaf en distributie van farmaceutische middelen. Het maakt onderdeel uit van de Divisie Personeel en Gezondheidszorg van het Commando Diensten Centra.

Volgens de woordvoerder neemt het betroffen onderdeel een vrij geïsoleerde positie in binnen Defensie. Het ministerie heeft daarom besloten dit soort kleinere organisaties allemaal te gaan doorlichten.

Meldingen

Hillen liet verder weten dat twee meldingen uit eind 2011 over mogelijke onregelmatigheden bij de aanschaf van civiele dienstauto's door Defensie ongefundeerd waren.

Dat heeft een externe commissie vastgesteld. Wel wordt voor een medewerker een nieuwe functie gezocht omdat hij contacten met leveranciers onderhield die niet bij zijn functie pasten.

Defensie is de afgelopen jaren verschillende keren in een negatief daglicht komen te staan door integriteitsschendingen, onder meer over misstanden bij de marine in Den Helder.