AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft vrijdag tegen zes verdachten een levenslange gevangenisstraf geëist in het liquidatieproces Passage.

In Passage staan in totaal elf verdachten terecht, voor een reeks liquidaties in de onderwereld. Vijf daarvan werden in 1993 gepleegd, een in 2005 en een in 2006.

De verklaringen van kroongetuige Peter la S. vormen het hart van het bewijs. Justitie eiste vrijdag 8 jaar tegen hem, zoals tevoren was toegezegd. Dit komt neer op een gehalveerde eis. La S. heeft bekend dat hij rechtstreeks betrokken is geweest bij de moord op Kees Houtman in 2005.

Volgens justitie heeft een aantal verdachten een bende gevormd die erop was gericht mensen uit de weg te ruimen. De strafeis is ook daar op gericht.

Vrees

Officier van justitie Betty Wind eiste levenslang tegen Dino Soerel, Jesse R., Fred R, Mohamed R., Siegfried S. en Ali A. Zij zijn volgens justitie betrokken bij meerdere zaken en gevreesd moet worden dat zij opnieuw toeslaan.

Jesse R. heeft een rol gespeeld in alle moordzaken, in een aantal gevallen als schutter. Dino Soerel is in de ogen van het OM een leidende figuur geweest binnen de bende, die moordopdrachten verstrekte.

Fred R. stond direct onder hem en zou de logistieke organisatie van de huurmoorden op zich hebben genomen, al dan niet in samenspraak met Jesse R. Ook Ali A. wordt als opdrachtgever beschouwd. Mohamed R. en Siegfried S. zijn uitvoerders, meent justitie.

Houtman

Het OM wil dat Sjaak B. 15 jaar achter de tralies verdwijnt. Hij zou de wapens hebben geleverd voor de moord op Houtman en bij pogingen tot moord op kroegbaas Thomas van der Bijl. Deze werd in april 2006 alsnog doodgeschoten, volgens justitie onder regie van Fred Ros en Jesse R.

Aanklaagster Wind eiste twaalf jaar tegen Pinny S. omdat zij haar minnaar Tonnie van Maurik genadeloos in de val zou hebben laten lopen. Nan-Paul de B. hoorde 8 jaar tegen zich eisen omdat hij bij die moord een van de schutters zou zijn geweest.

Justitie liet eerder al doorschemeren vrijspraak te eisen voor Freek S. Hij is volgens Wind niet betrokken bij de moord op Van Maurik.

Voorzien

Voorzien. Dat waren de eisen tot levenslang volgens een aantal advocaten. ''Vanuit het perspectief van justitie is er niets verrassends aan'', zei Sander Janssen, advocaat van hoofdverdachte Jesse R., vrijdag. ''Maar daar is wel een simplistische benadering van de zaak voor nodig geweest.''

Volgens Janssen is het Openbaar Ministerie er tijdens het 6 dagen durende requisitoir doorlopend van uitgegaan dat alles wat Peter la S. heeft verklaard, juist is. ''Alle problemen die zich rond hem hebben afgespeeld, heeft het OM buiten beschouwing gelaten. Ten onrechte.''

Beschermingsafspraken

Tijdens het proces lag La S. veelvuldig overhoop met justitie over beschermingsafspraken. Ook hebben advocaten getuigen tegen hem in stelling gebracht, die beweerden dat hij bij nog een moordzaak betrokken was.

Nico Meijering, raadsman van onder anderen Dino Soerel, benadrukte vrijdag dat de grote organisator achter diverse liquidaties volgens justitie Willem Holleeder is.

''En die loopt nog steeds buiten. Dat onkracht het hele verhaal van het OM nogal'', aldus Meijering. ''Ik zeg daar bij: ook tegen Holleeder ligt er te weinig. Maar tegen Soerel nog minder.''

Volgens Meijering heeft het OM zich in de bewijsvoering beroepen op onwaarheden, die eerder in het proces al door de rechtbank zijn opgemerkt.

Bekijk alle reacties op Twitter via NUlive