AMSTERDAM - Nederland maakt zich op voor een zonnig en warm pinksterweekend. Het blijft de komende drie dagen helder en vrijwel overal droog.

De temperatuur zit dichter bij de 25 dan bij de 20 graden. Dat meldt Weerplaza vrijdag. Het zomerweer brengt ook risico's met zich mee voor onder anderen zonnebaders en watersporters.

De zonkracht is de komende dagen voor Nederlandse begrippen behoorlijk sterk. De zonkracht ligt tussen de 6 en 7, waardoor een niet gebruinde huid op de piekuren binnen een kwartiertje kan verbranden.

Vooral zaterdag staat de wind van de kust af waardoor surfers en andere watersporters gemakkelijk kunnen afdrijven. Omdat het zeewater met elf of twaalf graden nog behoorlijk koud is kan dat voor problemen zorgen.

"We waarschuwen niet voor niets", zegt directeur Raymond van Mourik van Reddingsbrigade Nederland. "Jaarlijks moeten we nog te vaak mensen met kramp en onderkoeling helpen en onze missie is om ongelukken juist zo veel mogelijk te voorkomen."

Reddingsbrigade

Op veel plaatsen is de Reddingsbrigade komend weekend al actief, maar nog niet overal. Van Mourik adviseert alleen te gaan zwemmen op plaatsen waar toezicht worden gehouden.

De Reddingsbrigade deelt ook weer polsbandjes voor kinderen uit op stranden en in recreatiegebieden. Ouders kunnen daarop hun telefoonnummer zetten, zodat verdwaalde kinderen sneller met hun ouders herenigd kunnen worden. Jaarlijks moet de Reddingsbrigade zo'n zevenhonderd zoekgeraakte kinderen helpen.

De Brandwondenstichting waarschuwde ook al voor gevaar tijdens de pinksterdagen door onveilig barbecuegedrag. Vooral vloeibare brandmiddelen zoals spiritus zorgen voor slachtoffers. De enige veilige manier om de barbecue aan te steken is volgens de stichting met aanmaakblokjes.

Bekijk de actuele weersverwachting op onze weerpagina

Bekijk lezersfoto's van het mooie weer op NUfoto

Volg dit nieus op Twitter via NUlive

Zonnig pinksterweekend in vooruitzicht