AMSTERDAM - De politie opent de aanval op woninginbrekers. Het aantal diefstallen uit huizen is de laatste jaren zo fors gestegen, dat de politie een grootschalig offensief begint tegen woninginbraak.

Voortaan worden onder meer alle inbraken uitvoerig onderzocht, schrijft het AD vrijdag.

"Het krijgt topprioriteit", zegt hoofdcommissaris Frans Heeres namens de Raad van Korpschefs in de krant. De politiekorpsen streven ernaar de komende vier jaar 25 procent meer daders op te pakken.

Uit cijfers van de AD Misdaadmeter, die de krant zaterdag publiceert, blijkt dat het aantal inbraken vorig jaar met zeven procent is toegenomen tot ruim 64 duizend. Dat komt neer op 175 inbraken per dag.

"Dat aantal moet omlaag", aldus Heeres, die een woninginbraak 'enorm ingrijpend' noemt. "Mensen slapen er soms jaren slecht van en voelen zich niet meer veilig in eigen huis. Dat is onacceptabel."

Campagnes

Om meer inbrekers in de kraag te kunnen vatten, schakelt de politie na een inbraak voortaan vaker forensische deskundigen in die op zoek gaan naar dna-sporen van de daders.

Verder wordt geprobeerd inbraken te voorkomen door onder meer op grote schaal preventiecampagnes te voeren. Ook gaan agenten gerichter surveilleren op inbraakgevoelige plekken.