TER APEL - De gemeente Vlagtwedde heeft woensdag met de ontruiming van het tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers in Ter Apel een te zwaar middel ingezet.

Dat heeft de rechtbank in Groningen donderdag bepaald in een zaak die actievoerders tegen de gemeente hadden aangespannen.

Volgens de rechtbank had burgemeester Leontien Kompier van Vlagtwedde niet onder het mom van brandgevaar tot ontruiming mogen overgaan.

De gemeente had andere mogelijkheden om de veiligheid van de bewoners van het kamp te waarborgen. Het noodbevel dat ten grondslag ligt aan de ontruiming, noemde de rechtbank daarom ''disproportioneel''.

De rechtbank oordeelde verder dat de gemeente onvoldoende duidelijk heeft gemaakt dat er oproer of andere ernstige wanordelijkheden dreigden die ontruiming rechtvaardigden. Veel gevolgen heeft de uitspraak niet. Volgens de rechtbank is het noodbevel ''uitgewerkt en daarmee zinledig''; het tentenkamp is weg en het noodbevel is daarmee ten einde.

Noodverordening

De uitgeprocedeerde asielzoekers stappen naar de civiele rechter om de noodverordening. ''Dat willen we van tafel hebben’’ zei advocaat Marcel Schuckink Kool donderdag desgevraagd. De voorzieningenrechter in Groningen oordeelde eerder op de dag dat de burgemeester het tentenkamp niet onder het mom van brandgevaar had mogen ontruimen.

Maar de rechter achtte zich niet bevoegd te oordelen over de noodverordening waarmee de gemeente Vlagtwedde herhaling wil voorkomen. Dat is aan een civiele rechter. Het is nog onduidelijk wanneer deze rechter zich daar over buigt. Als het aan Schuckink Kool ligt, gebeurt dat vrijdag al. ''Ik hoop daar vrijdagochtend duidelijkheid over te krijgen'', zei hij.

Maatregelen

De gemeente houdt vast aan de noodverordening. ''Het tentenkamp is weg en mag niet terugkeren want in dat geval zal burgemeester Leontien Kompier direct maatregelen nemen'', aldus een woordvoerster donderdag.

De woordvoerster wilde niet vooruitlopen op de mogelijke nieuwe rechtszaak. ''Mocht het komen tot een civiele zaak dan zal de gemeente de rechter nader over het gevoerde beleid informeren.'' 

Ontruiming

Het tentenkamp in Ter Apel werd woensdag met veel politievertoon ontruimd. Dat was ruim twee`weken geleden begonnen door een groep van 40 uitgeprocedeerde Irakezen die protesteerden tegen hun dreigende uitzetting. Het groeide in korte tijd uit tot een groot protestkamp waar bijna 400 mensen bivakkeerden. Ook Somaliërs, Afghanen, Sudanezen en Iraniërs sloten zich bij het protest aan.

Tentenkamp Ter Apel ontruimd