DEN HAAG - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft donderdag bij het kabinet een claim neergelegd van 20 miljoen euro voor gemaakte kosten voor de invoering van de huishoudtoets.

Waarschijnlijk hebben gemeenten de kosten voor niets gemaakt.

Bij die toets wordt gecontroleerd of bijstandsouders terecht een uitkering krijgen als ze werkende kinderen hebben die thuis wonen. Eventueel wordt die gekort.

In het Lenteakkoord is de maatregel geschrapt, maar de gemeenten hebben wel kosten gemaakt, zegt de VNG. Het gaat om ongeveer 25 gemeenten, waaronder Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam.

Maar ook kleinere gemeenten willen geld terug voor gemaakte kosten. De claim is in een overleg met staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken neergelegd.

De VNG zegt dat gemeenten kosten hebben gemaakt voor onder meer ICT-aanpassingen en voorlichting. De vier grote gemeenten (G4) waren als snel na het Lenteakkoord gestopt met de huishoudtoets. Ze noemden het een ''hardvochtige en ingrijpende maatregel''. Ook andere gemeenten uitten forse kritiek op de toets.