WIJK AAN ZEE - Wijk aan Zee heeft weer gas. De grote gasstoring die donderdagochtend om 7.15 uur ontstond, was 's avonds rond 20.45 uur voorbij.

Dat heeft een woordvoerder van netbeheerder Stedin gemeld. De oorzaak van de gasstoring, die bij twee verdeelstations ontstond, is volgens hem nog onbekend.

De burgemeester had een noodverordening afgekondigd om de storing te kunnen verhelpen, omdat het daarvoor nodig was bij alle aangesloten 1200 huishoudens de gaskraan dicht te draaien.

Bij uiteindelijk 18 woningen waar niemand thuis was, mocht een medewerker van Stedin samen met een politieagent en een slotenmaker naar binnen om dit te kunnen doen. De sloten werden niet geforceerd, maar met een loper opengemaakt.

Toevoer

Nadat alle gaskranen dicht waren gedraaid, kon de gastoevoer worden hervat. Via media en andere communicatiemiddelen kregen de getroffen bewoners te horen dat ze de gaskraan weer konden openzetten.

Stedin heeft hen excuses aangeboden. Ze krijgen volgens een woordvoerder een klein bedrag als compensatie voor de overlast. Ondernemers kunnen een schadeclaim indienen bij Stedin.

Burgemeester Han van Leeuwen van Beverwijk, waar Wijk aan Zee onder valt, waardeerde het dat de inwoners het beste maakten van de onverwachte situatie. ''Tientallen restaurants in het dorp en aan het strand reageren creatief: overal smeult de houtskool en worden zomerse menu's gepresenteerd'', zei Van Leeuwen eerder op de dag.

De noodverordening wordt vrijdag ingetrokken.