TER APEL - De ontruiming woensdag van het tentenkamp in het Groningse Ter Apel was noodzakelijk door ''een cocktail van omstandigheden''. 

Dat betoogde de advocaat van de gemeente Vlagtwedde, waaronder Ter Apel valt, donderdag voor de rechtbank in Groningen.

Actievoerders proberen via een kort geding de ontruiming alsnog als onrechtmatig te bestempelen. De rechtbank doet nog donderdag uitspraak.

Volgens de gemeente Vlagtwedde kwamen allerlei cruciale zaken ''op een kruispunt'' bij elkaar. Er waren zorgen over de gezondheid van de bewoners van het tentenkamp, de stemming werd steeds grimmiger en er was een zeer onveilige situatie ontstaan wegens acuut brandgevaar.

Escaleren

In het kamp stonden vele tientallen tentjes van nylon kriskras door elkaar, er waren kampvuurtjes, bijlen, zagen en ijzeren staven, zo betoogde advocaat R. Snel namens de gemeente Vlagtwedde. ''De kans op ongelukken werd steeds groter.''

Verder dreigde de situatie de laatste dagen snel te escaleren. ''De sfeer werd steeds grimmiger, vooral van de kant van de Somaliërs. Die waren niet meer voor rede vatbaar. Ze zeiden: we hebben toch niks te verliezen. Ook de ordetroepen van de bewoners zelf hadden de zaak niet meer in de hand.''

Er waren voor de gemeente Vlagtwedde nog meer overwegingen om het tentenkamp definitief te beëindigen, maar die wil burgemeester Leontien Kompier van Vlagtwedde niet prijsgeven. Deze ''geheime stukken'' hebben betrekking op vertrouwelijke gesprekken met asielzoekers, maar ook op observaties van de politie van bewoners, bezoekers, registratie van kentekens van auto's en opstootjes in het tentenkamp.

Volgens advocaat Marcel Schuckink Kool, die twee actievoerders vertegenwoordigt, was van een acute brandgevaarlijke situatie geen sprake. ''De burgemeester zou eens moeten kijken op de camping van Pinkpop'', zo zei hij. Verder betoogde hij dat de uitgeprocedeerde asielzoekers in het kamp in ieder geval een beetje medische verzorging kregen. Als ze in de illegaliteit op straat leven, krijgen ze niks, aldus de raadsman.

Volgens hem heeft burgemeester Leontien Kompier ingegrepen zonder dat de noodverordening kon worden getoetst door een rechter. Hij noemde dat ''schandalig''. ''Zo wordt het burgemeesters wel heel gemakkelijk gemaakt om elke manifestatie te beeindigen.''
 

Asielzoekers verspreid 

De asielzoekers die woensdag vrijwillig het tentenkamp hebben verlaten, zijn verspreid over een aantal asielzoekerscentra (azc's) in Nederland. Dat bevestigde een woordvoerder van het Centraal orgaan opvang Asielzoekers (COA).

De asielzoekers kregen woensdag van minister Gert Leers (Asiel) de toezegging dat ze de komende weken opvang krijgen. Ze zijn met bussen naar azc's in Baexem, Venlo, Drachten, Schalkhaar, Venlo en Burgum gebracht.

De 109 mensen die woensdag werden aangehouden bij de ontruiming van het tentenkamp zijn, nadat ze in de cel hebben gezeten, naar azc's in Arnhem, Burgum en Vught gebracht.                                                                                                                                                            
Een woordvoerster van het COA geeft aan dat de asielzoekers in ongeveer even grote aantallen zijn verspreid over de centra. ''Er is gewoon gekeken waar plek was en daar zijn ze heen gebracht. Dat was puur organisatorisch en niet om ze moedwillig uit elkaar te halen.'' 

Debat

De Tweede Kamer gaat debatteren over de ontruiming van het tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers bij Ter Apel, woensdag. De mobiele eenheid assisteerde daarbij de politie. Tientallen asielzoekers werden aangehouden.

Het debat wordt mogelijk begin komende week gehouden.

Tentenkamp Ter Apel ontruimd