NIJMEGEN - Agenten op straat moeten beschikken over munitie waarmee een verdachte met één schot tot staan gebracht kan worden. De huidige munitie in het dienstwapen is daarvoor te licht.

Dat bevestigt korpschef Henk van Zwam van de regiopolitie Gelderland-Zuid donderdag tegenover NU.nl.

Van Zwam doet zijn uitspraken, nu twee agenten van zijn korps door het gerechtshof in Arnhem zijn vrijgesproken van schuld aan de dood van een 40-jarige Nijmegenaar, die zij in 2010 op straat doodschoten.

Volgens de korpschef had de Nijmegenaar waarschijnlijk nog geleefd als de agenten zwaardere munitie hadden gehad. De politiemensen schoten de man zesmaal in zijn benen, maar hij liep gewoon door.

Drama

Nadat een politiehond hem tegen de grond had gewerkt, schoot een van de agenten tweemaal in zijn borst, waardoor de man overleed. "Dit is een drama voor de familië, maar ook voor de agenten. Zoiets draag je de rest van je leven met je mee", zegt Van Zwam.

''Als de allereerste kogel zwaarder was geweest, waren alle schoten daarna niet nodig geweest'', stelt Van Zwam. "Ik was geschokt toen ik van de betrokken agenten hoorde dat hun afgevuurde kogels geen enkel effect hadden. Daar moeten we hard over nadenken."

Stoppende werking

Eind 2011 is de Sig Sauer PPNL gecanceled als potentieel nieuw dienstwapen. Van Zwam stelt dat er ook in de huidige Walther P5 kogels gebruikt kunnen worden die effectiever zijn dan de huidige munitie. 

"Er zijn meerdere patronen die een betere stoppende werking hebben dan de huidige. Het blijft echter een eeuwig dillema. Je wilt een kogel die met één schot voldoende is om iemand te stoppen, zonder veel schade aan te richten."

Discussie

Aan het begin van de jaren tachtig was er een gelijke discussie gaande, toen de politie de FN 1910 inruilde voor de huidige Walther P5.

"Uiteindelijk is toen voor deze kogels gekozen, terwijl er destijds ook argumenten waren om stevigere munitie te nemen. Ik ben van mening dat dit een moment is om die discussie weer aan te slingeren."