MOERDIJK - Het waterschap Brabantse Delta dreigt de gemeente Moerdijk met dwangsommen omdat de capaciteit van het riool op het grote industrieterrein Moerdijk onvoldoende is. Het riool loopt regelmatig over.

Vervuild afvalwater komt dan terecht in de haven, aldus een woordvoerster donderdag. Per overstort dreigt het waterschap met 10.000 euro boete.

Het industrieterrein heeft een gescheiden rioolstelsel voor regenwater en afvalwater. Maar volgens een woordvoerder van de gemeente kloppen aansluitingen niet en komen regenwater en afvalwater bij elkaar.

Bij groot aanbod van afvalwater of veel regen loopt het riool over. Het probleem is al jaren bekend en komt onder meer omdat steeds meer bedrijven steeds meer water lozen, aldus de gemeente.

Vervuild

Het waterschap liet woensdag desgevraagd weten dat voor zover bekend vanaf 2008 vijf keer vervuild afvalwater in het oppervlaktewater is terechtgekomen, maar bronnen meldden dat het veel vaker is gebeurd.

Wat er in het afvalwater zit is onbekend en wordt niet gemeten, aldus de woordvoerster van het waterschap. Er vinden al vanaf 2010 gesprekken met de gemeente plaats.

Het Havenschap Moerdijk beheert het riool en werkt aan een oplossing. Het waterschap vertrouwt er op dat de maatregelen van het Havenschap helpen, zodat er geen dwangsommen geïnd hoeven te worden.