DE BILT - In grote delen van het land komen woensdagavond enkele zware onweersbuien voor, waarschuwt het KNMI.

De buien gaan soms gepaard met hagel en windstoten en geven lokaal wateroverlast.

Het weerinstituut had kort na 18.00 voor Gelderland en Overijssel de waarschuwingscode oranje voor extreem weer afgegeven afgegeven. Deze werd na ongeveer twee uur weer ingetrokken.

In de meeste provincies geldt nog steeds wel de minder zware code geel. Alleen voor Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland is er geen waarschuwing.

Noodweer

Noodweer zorgde woensdagavond op diverse plaatsen in het oosten van Nederland en in delen van Brabant voor grote wateroverlast.

In de omgeving van Ede viel in korte tijd 40 millimeter water. In het centrum van Groesbeek, bij Nijmegen, liepen winkels onder water. De brandweer waarschuwt daar voor gaten in de weg door weggespoelde putdeksels. Bij Lunteren en in Doetinchem stonden wegen blank.

De brandweer in het Brabantse Deurne noteerde binnen korte tijd 50 incidenten, die allemaal te maken hadden met wateroverlast. Ook Eindhoven werd getroffen door het slechte weer.

Dak

In Ede stortte het dak van een bedrijfshal aan de Frankeneng in door de regen. Ook liepen parkeergarages en kelders van appartementengebouwen onder water.

Op de Veluwe en in Overijssel waaiden veel bomen om en werden takken afgerukt. Tal van avondvierdaagsen werden op het laatste moment afgelast. Dat gebeurde onder meer in Doetinchem, Zevenaar, Gendt, Ede, Gaanderen en Geldermalsen.

Afgelopen zondag trok ook al noodweer over Gelderland en Overijssel. Dat veroorzaakte bij Nunspeet de meeste schade.

Bekijk alle reacties op Twitter via NUlive

Noodweer zorgt voor wateroverlast