TER APEL - Het tentenkamp van protesterende uitgeprocedeerde asielzoekers in het Groningse Ter Apel is voorbij.

De politie, bijgestaan door de mobiele eenheid, heeft in het begin van woensdagavond de laatste asielzoekers aangehouden en overgebracht naar een cellencomplex in de stad Groningen. Van daaruit zijn ze overgebracht naar opvanglocaties voor asielzoekers.

In totaal zijn er 117 arrestaties verricht. Volgens de politie verliep de actie geweldloos.

De 60 tenten waarin sommige asielzoekers ruim 2 weken verbleven, zijn direct met de grond gelijkgemaakt. Gemeentewerken van de gemeente Vlagtwedde, waaronder Ter Apel valt, maakte het terrein voor het azc in Ter Apel woensdagavond schoon.

Rond 16.00 uur kwamen ongeveer 20 busjes van de ME aan. In het kamp zat nog altijd een groep uitgeprocedeerde Somaliërs en Iraniërs.

Zij werden een voor een aangehouden en afgevoerd. Een deel van hen had eerder gehoor gegeven aan het ultimatum en was vertrokken.

Grimmig

De ME begon met het afbreken van tenten en had de nog aanwezige asielzoekers omsingeld. Die maakten geen enkele aanstalten om te vertrekken, ze scandeerden leuzen en zongen liederen. De sfeer die eerder op de dag nog vredig was, sloeg snel om in grimmigheid.

Toen de ontruiming begon, koos een deel van de asielzoekers alsnog eieren voor hun geld en vertrok. Dat ging soms met heftige emoties gepaard. Sommigen huilden en schreeuwden. Ze zeiden dat ze dit niet wilden, maar al helemaal niet wilden dat het zou uitdraaien op onlusten met de politie.

Veiligheid

Het tentenkamp had volgens burgemeester Leontien Kompier van Vlagtwedde geen dag langer kunnen blijven staan. ''De vrees voor veiligheid en gezondheid nam toe'', zo lichtte burgemeester Leontien Kompier van Vlagtwedde haar besluit toe.

''We hebben meerdere inspecties laten uitvoeren'', aldus Kompier. ''Uit onderzoek van de brandweer bleek bijvoorbeeld dat er acuut brandgevaar was. Daarom is tot beëindiging van het kamp besloten. We hebben ontzettend zorgvuldig gehandeld.''

Irak

Eerder op de dag vertrok al een grote groep Irakese asielzoekers. Zij gingen naar het asielzoekerscentrum in Ter Apel of elders in het land en blijven daar tot zeker 15 juni zitten.

Voor die tijd heeft minister Gerd Leers (Asiel) overleg met een Iraakse collega over de situatie. De Irakezen hopen dat ze naar aanleiding van dat gesprek niet terug hoeven naar hun geboorteland. Ook een kleine groep Afghaanse asielzoekers vertrok al eerder op de dag.

Tentenkamp Ter Apel ontruimd