AMSTERDAM - Een Afghaan die een buschauffeur vijf keer met een mes stak, is dinsdag door een blunder van justitie vrijgelaten.

Justitie wilde hem vasthouden voor behandeling, maar het verzoek daartoe is te laat ingediend, schrijft het AD woensdag.

De 52-jarige Afghaanse Sarwer T. stak tweeënhalf jaar geleden met een koksmes in op een Connexxion-chauffeur in Breukelen. Deze week zat twee derde van de vierjarige celstraf die hij kreeg opgelegd erop. Bij goed gedrag worden gevangenen dan voorlopig vrijgelaten, maar volgens justitie zou T. niet voor die regeling in aanmerking moeten komen.

T. is getraumatiseerd doordat hij zijn vrouw en kinderen in Afghanistan heeft verloren. Hij zou elke vorm van behandeling voor een veilige terugkeer in de maatschappij echter hebben geweigerd.

Hij wil ook niet meewerken aan bijzondere voorwaarden die tijdens zijn voorlopige vrijlating gelden, zoals een alcoholverbod. Tijdens het misdrijf was T. onder invloed van alcohol.

Vier dagen

Justitie vindt dat T. vanwege zijn gebrekkige medewerking vast moet blijven vastzitten voor gedwongen behandeling. Het verzoek daartoe moet dertig dagen voor de geplande vrijlating worden ingediend, maar het Openbaar Ministerie was vier dagen te laat.

Justitie is bang dat de man opnieuw in de fout gaat. Zijn advocaat Ronald van der Graaf zegt in de krant geen reden tot zorg te zien.