AMSTERDAM - Fred R., een van de prominente verdachten in het Amsterdamse liquidatieproces Passage, doet op 30 mei een ultieme poging op vrije voeten te komen.

Hij zal de rechter in een kort geding tegen de Staat vragen een eind te maken aan zijn voorarrest, dat al bijna 6 jaar duurt.

Een paar maanden geleden kondigde Fred R.'s advocaat Peter Plasman de procedure al aan. Het voorarrest is van een ongekende duur. Het voornaamste bezwaar van R. is dat het ontbreekt aan een ''onafhankelijke en onpartijdige'' rechter die over het voortduren van het voorarrest kan oordelen.

De rechter die er de laatste jaren over heeft beslist, veroordeelde in 2008 al een paar mannen die betrokken waren bij de zaak waarin justitie R. een leidende rol toedicht: de moord op de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl (april 2006).

Passage

Deze zaak is onderdeel van het totaaldossier ‘Passage’. Omdat R. in dat dossier van meer zaken wordt verdacht, wilde justitie hem niet in 2008 laten berechten, samen met de uitvoerders van de liquidatie. R. heeft daar toen tevergeefs tegen geprotesteerd.

In de vonnissen tegen de uitvoerders heeft Lauwaars ''vergaande uitspraken gedaan over de rol van R. bij de moord op Van der Bijl’’, aldus advocaat Plasman. Tijdens het proces Passage deed de raadsman een mislukte poging Lauwaars via een wrakingsprocedure van de zaak af te krijgen.

Eerlijk

R. vindt dat hij geen eerlijk proces krijgt. Het kan niet anders dan dat hij veroordeeld wordt en hij weet nu al dat hij hoger beroep zal aantekenen tegen het aanstaande vonnis. Om zijn ongenoegen te demonstreren, blijft hij al een jaar weg uit de bunker, waar Passage wordt behandeld.

Vrijdag zal het Openbaar Ministerie de strafeisen tegen R. en zijn medeverdachten in Passage formuleren.