DEN HAAG - De Hoge Raad heeft de straf voor Julien C. voor de dood van de 8-jarige scholier Jesse Dingemans op zijn school in Hoogerheide in 2006 dinsdag verlaagd.

Vanwege de jarenlange duur van de strafzaak blijft er van de straf definitief 11 jaar en 7 maanden celstraf plus tbs over.

Het hof in Arnhem legde een jaar geleden nog 12 jaar celstraf en tbs op voor doodslag. Julien C. sneed het willekeurige slachtoffer in zijn schoolklas de keel door. Een motief heeft hij nooit gegeven.

Tbs

De verdachte ging in cassatie omdat hij het niet eens was met tbs. Omdat hij niet heeft meegewerkt aan een onderzoek meent hij dat er dus geen stoornis kan worden vastgesteld.

De Hoge Raad overweegt dat de tactische keuze om niet mee te werken aan een gedragskundig onderzoek de verdachte nog niet de macht geeft om de uitkomst van een beslissing van de rechter te bepalen.

Het hof heeft terecht de eigen verantwoordelijkheid gebruikt om op basis van een oud rapport en alle aanwijzingen uit het dossier te oordelen dat Julien C. verminderd toerekeningsvatbaar moet zijn geweest ten tijde van de gruweldaad, aldus de beslissing dinsdag.

De strafzaak tegen Julien C. heeft in totaal 5,5 jaar geduurd. Het Openbaar Ministerie eiste consequent 20 jaar celstraf en tbs voor moord.

Advocaat

De rechtbank in Breda veroordeelde hem in 2007 voor doodslag tot twaalf jaar cel en tbs. Het gerechtshof in Den Bosch veranderde dat later in levenslang voor moord. De Hoge Raad heropende de zaak in 2009 omdat het hof de verdachte onvoldoende had gewezen op het risico dat hij liep omdat hij zijn eigen verdediging voerde.

De zaak werd daarop terugverwezen naar het hof, dit keer in Arnhem. Het vonnis van dit hof in 2011 was vrijwel identiek aan de eerste uitspraak van de rechtbank in 2007.

Straf voor Julien C. lager