AMSTERDAM – Het Canisius-Wilhemina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen is wederom getroffen door een besmetting met de VRE-bacterie.

Dat meldt dagblad De Gelderlander dinsdag.

De potentiële ziekteverwekker is bij meerdere patiënten aangetroffen. Eind oktober 2011 was er ook al sprake van besmettingsgevallen in het Nijmeegse ziekenhuis.

Het gaat nu om een ander type van de voornamelijk in de darm huizende bacterie. De VRE-bacterie is resistent tegen het antibioticum vancomycine.

Besmetting bij patiënten met een verminderde weerstand kan leiden tot een infectie en uiteindelijk dodelijke bloedvergiftiging. "De kans daarop is echter erg klein", licht CWZ-artsmicrobioloog Andreas Voss toe.

Het CWZ gaat uit voorzorg tijdelijk alle huidige en nieuwe patiënten van drie verpleegafdelingen screenen om de herkomst van de bacterie te achterhalen.

De besmetting in oktober leidde tot de sluiting van de afdelingen intensive en medium care. Het ging destijds om besmetting bij vijf patiënten. Momenteel wordt sluiting van afdelingen nog niet noodzakelijk geacht.