AMSTERDAM - De Amsterdamse korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg heeft maandag een politieactie tegen krakers in Amsterdam ''niet professioneel'' genoemd.

Hij zei dat tegen de Amsterdamse zender AT5. Burgemeester Eberhard van der Laan zei vrijdag al dat ''het er niet goed uitziet'' hoe de politie zondag 13 mei een aantal krakers in de Simon Stevinstraat heeft benaderd.

Op beelden is te zien dat een agent herhaaldelijk op een groep krakers inslaat met een wapenstok.

Aalbersberg benadrukte dat het wel nodig was dat de politie geweld gebruikte. Maar vooral aan het einde van de beelden ziet hij ''elementen in het optreden'' die ''niet of minder professioneel'' zijn. Volgens hem bestudeert de politie de beelden om te kijken hoe het ''volgende keer beter en professioneler kan''.

'Mishandeld'

De korpschef vindt het echter te vroeg voor excuses. De politie wil volgens hem eerst een completer beeld krijgen van wat er precies is voorgevallen.

Bij de actie zijn volgens Kraakgroep Oost meerdere krakers mishandeld door agenten. Daarbij liepen mensen letsel op, uiteenlopend van kneuzingen en blauwe plekken tot hersenschuddingen en bijtwonden van een politiehond.

Een groot aantal van de 38 krakers die werden gearresteerd, liet weten aangifte tegen de politie te doen.