AMSTERDAM - Volgens minister Marja van Bijsterveld is de kans aanwezig dat er dit jaar meer scholieren zullen zakken voor hun examen.

Dat zei demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maandag tegen NU.nl tijdens een bezoek aan het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS).

Leerlingen zijn volgens Van Bijsterveldt op de strengere eisen voorbereid, maar toch sluit ze niet uit dat het slagingspercentage dit jaar lager is. Als het percentage veel zakt, vindt ze dit echter geen aanleiding om de eisen te versoepelen.

"Een 5,5 is een reële eis voor een examen. Ik vraag geen zevens of achten."

Strengere eisen

Dit jaar zijn door de minister strengere eisen ingevoerd. Scholieren moeten het centraal examen gemiddeld met een voldoende afsluiten.

Voorheen moesten schoolexamens en eindexamens samen gemiddeld een voldoende zijn. Hierdoor konden scholieren met een hoog cijfer voor schoolexamens het bij de eindexamens wat minder goed doen.

De minister was maandag op bezoek bij de examenklachtenlijn van LAKS, waar ze een aantal telefoontjes opnam. Tot nu toe al meer dan 50.000 klachten binnengekomen, voornamelijk over het eindexamen Nederlands.

Digitale examens

Ook gaat er dit jaar veel mis met digitale examens. Reden voor Van Bijsterveld om dit volgend jaar beter te doen. "Bij de scholen kan er veel verbeterd worden, maar ook bij de voorbereiding moet het beter. Dit probleem kan worden voorkomen als er scherp wordt gehandeld."

De minister vindt het digitale examen belangrijk, omdat het veel voordelen voor de scholieren heeft. "Maar als scholen er niet klaar voor zijn, mag het natuurlijk ook met pen en papier."

Zo'n 206.870 scholieren zijn sinds maandag 14 mei bezig met hun eindexamens. De examenperiode duurt nog tot 1 juni.

Van Bijsterveldt bij LAKS