AMSTERDAM - Agenten gebruiken de afgelopen tijd niet vaker hun dienstwapen dan in de afgelopen decennia. Dat blijkt uit cijfers van de afgelopen 35 jaar.

Jaap Timmer, hoofddocent politiestudies aan de Vrije Universiteit, is het oneens met de suggestie dat de politie steeds vaker schiet.

''Als dat wordt gezegd dan worden de jaren 2005 en 2006 als referentie gebruikt. Maar in die jaren lag het aantal personen dat stierf of gewond raakte door politiekogels historisch laag'', zei Timmer maandag naar aanleiding van het laatste slachtoffer van politiekogels.

''Dit jaar zijn tot op heden drie mensen door politiekogels omgekomen en vijf of zes mensen gewond geraakt'', aldus Timmer.

Uitgebreid onderzoek

Dat is over het geheel gezien vrij normaal, volgens de onderzoeker. Timmer heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar politiegeweld.

Het gemiddelde over de afgelopen 35 jaar ligt op 3 doden en 15 gewonden per jaar. Volgens Timmers fluctueert het aantal doden ieder jaar tussen één (bijvoorbeeld 2005 en 2008) en zeven (1986).

Het aantal gewonden ligt ieder jaar tussen de 7 en 29. De jaren 1994 en 2011 waren met ieder 30 incidenten de jaren waarin politiekogels het vaakst iemand doodden of verwondden.