AMSTERDAM - Het leed van slachtoffers en hun ouders in de Amsterdamse zedenzaak is maandag erkend.

Dat zei Richard Korver, advocaat van tientallen ouders. ''Die erkenning is er. De rechtbank heeft in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk gemaakt dat je dit niet mag doen.''

Het deed ouders vooral goed dat Robert M. tijdens het vonnis begon te schreeuwen en weg wilde, maar van de rechtbank moest blijven zitten om haar woorden aan te horen. ''Dat heeft mijn cliënten veel goed gedaan. Het geeft een soort van erkenning.''

Korver zei dat de uitspraak van de rechtbank verschillende aspecten heeft. De straf van 18 jaar cel en tbs voor M. noemde hij het minimum, die voor Richard van O. (6 jaar cel na een eis van 12 jaar) vinden ouders te laag.

Schadevergoeding

Verder is de advocaat tevreden dat de verdachten de misbruikte kinderen een schadevergoeding voor immateriële schade moet betalen, maar hij is teleurgesteld dat de eis voor een vergoeding voor materiële schade is afgewezen.

Later op de dag zei Korver op Twitter dat ouders hopen dat een hoger beroep hen bespaard blijft. Richard van O. heeft al laten weten in beroep te gaan, M. denkt hier nog over na. ''Hopen dat als woede zakt, verdachten uit respect voor kinderen & ouders t niet doen!’’, twitterde Korver. 

Dossier zedenzaak Amsterdam

Chronologie van de zedenzaak

Lees Twitterberichten over dit nieuws op NUlive