
'Studenten lenen 365 euro per maand'
Na vier jaar studeren komt dat uit op een schuld van 17.500 euro. Bijna een vijfde van de studenten krijgt geen zorgtoeslag en ruim 10 procent doet geen belastingaangifte.
Dat scheelt ze veel geld. Dat blijkt uit een onderzoek onder 3000 studenten door het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).
Het Nibud zegt dat de studentenschuld alleen maar zal toenemen als de overheid haar bezuinigingsmaatregelen gaat doorvoeren.
Studenten blijken maar weinig te weten over de leenvoorwaarden van DUO. Zo weet de helft niet hoe het zit met de rente. Het Nibud adviseert dat wel te uit te vinden, omdat ze anders bij het afbetalen wel eens voor verrassingen komen te staan.
Bijbaantje
Veel studenten vinden het belangrijk om te sparen. 70 procent doet dat, gemiddeld bijna 100 euro per maand. Uitwonende studenten hebben gemiddeld 914 euro per maand te besteden. Aan huur zijn ze ongeveer 340 euro kwijt. Thuiswonenden kunnen 535 euro uitgeven. Als ze een bijbaantje hebben, verdienen studenten gemiddeld 345 euro.
Behalve aan vaste kosten (huur, boodschappen, verzekeringen, collegegeld) geven studenten ook nog veel geld uit aan, mobiele telefoon, uitgaan, vakantie, drinken en snoep.
De kosten voor studenten zijn in totaal hoger dan hun inkomsten, maar doordat de ouders vaak bijspringen (huur en collegegeld) kunnen ze over het algemeen rond komen van hun geld, blijkt uit het onderzoek.
Studieschuld
"De gemiddelde studieschuld is ten opzichte van vorig jaar met meer dan 2000 euro gestegen", zo reageert Pascal ten Have van de Landelijke Studentenvakbond (Lsvb) op het nieuws.
Studentenkoepels Lsvb en ISO vrezen dat meer studenten in financiële problemen komen. Dat zeiden voorzitters Sebastiaan Hameleers en Pascal ten Have maandag in een reactie op een Nibud-rapport over de schulden van studenten.
'Studenten haken af'
De studenten vinden dat maatregelen zoals de langstudeerboete en een mogelijk sociaal leenstelsel de situatie alleen maar verergeren. ''Studenten boeten in aan koopkracht en kunnen bijvoorbeeld geen hypotheek meer krijgen. Dat is slecht voor de economie'', benadrukt Hameleers.
''Door stijgende studieschulden ziet een groot deel af van studie, maar liefst 12 tot 40 procent volgens onderzoek.
Door deze bezuinigingen raakt een groot deel van de studenten arbeidskapitaal kwijt. Daar maken we ons zorgen over'', vulde Ten Have aan.
Maandag dient in Den Haag de rechtszaak van het ISO en LSVb tegen de langstudeerboete, omdat die in hun ogen onrechtmatig is ingevoerd.