AMSTERDAM - De politie doet onderzoek naar meldingen van mishandeling in een christelijk pleegzorghuis in Nieuwleusen (Overijssel) waar de William Schrikker Groep (WSG) kinderen plaatste. Dat heeft een woordvoerder vrijdag bekendgemaakt.

In het opvanghuis zijn kinderen mogelijk jarenlang zowel lichamelijk als geestelijk mishandeld.  Drie mensen hebben aangifte gedaan, schrijft De Stentor vrijdag.

De krant schrijft dat aangifte is gedaan van stelselmatige mishandeling in 'gezinshuis' De Loot. Het huis valt onder Stichting De Terebint, een christelijke leefgemeenschap uit Punthorst in de gemeente Staphorst.

In de aangiften staat dat kinderen tussen 1984 en 2010 onder meer met stokken en mattenkloppers werden geslagen, dat ze voor straf in de kou op de gang moesten slapen, of buiten in de kou werden gezet of onder een koude douche.

Getreiterd

Ook werden ze vastgebonden aan stoelen en soms publiekelijk vernederd en getreiterd. Daarnaast zijn er serieuze signalen van seksueel misbruik.

Na de aangifte, die werd gedaan door een moeder van een van de kinderen, kwamen bij de politie nog twee meldingen binnen. In overleg met het Openbaar Ministerie wordt besloten of een strafrechtelijk onderzoek kan worden gestart. Over de inhoud van de aangiften wil de politie niets kwijt.

Pleegmoeder

De mishandelingen zouden voornamelijk zijn gepleegd door een vrouw die jarenlang als pleegmoeder optrad. Het opvanghuis De Loot valt onder de zwaar christelijke gemeenschap De Terebint in de gemeente Staphorst. Toezichthouder William Schikker Groep, die de pleegkinderen in het huis plaatst, zou diverse signalen hebben gekregen, maar greep niet in.

Een woordvoerder van de William Schrikker Groep (WSG) wil vrijdag niet op de kwestie ingaan. De zegsman zegt pas woensdag op de hoogte te zijn gesteld dat er aangifte tegen hen zou worden gedaan. Of dat ook werkelijk is gebeurd, kan hij niet zeggen. "We zijn nog niet door justitie ingelicht."

Onderzoek

De WSG is een intern onderzoek begonnen naar aantijgingen van kindermishandeling in een pleegzorghuis van de instelling in Nieuwleusen, zo maakte een woordvoerder bekend naar aanleiding van de berichtgeving in De Stentor.

"We hopen zo meer te weten te komen over wat er is misgegaan en of wij daar verantwoordelijk voor waren." De woordvoerder verwacht daar dinsdag de eerste resultaten van binnen te krijgen.