DEN HAAG - De modernisering van de radar van de vier Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregatten, die onderdeel worden van het raketschild, kost 116 miljoen euro.

Dat maakte minister Hans Hillen van Defensie woensdag bekend. De marineschepen moeten meehelpen Europa te verdedigen tegen raketaanvallen van landen zoals Iran en Noord-Korea.

Het defensiebedrijf Thales Nederland gaat de modernisering uitvoeren. Hillen wil het contract voor het zogeheten SMART-L radarsysteem met de onderneming dit jaar nog tekenen, schrijft hij aan de Tweede Kamer. De radar van het eerste fregat zal naar verwachting in 2018 gereed zijn, de laatste in 2021.

Rusland heeft grote bezwaren tegen het systeem. In februari zei toenmalig premier en huidig president Vladimir Poetin nog dat het afweersysteem ''zonder twijfel bedoeld is om het Russische kernwapenarsenaal te neutraliseren''.

Tijdens de komende top van de NAVO, zondag en maandag in de Amerikaanse stad Chicago, zal het raketschild officieel operationeel worden verklaard.

Chinooks

Hillen maakte woensdag tevens bekend dat het ministerie van Defensie 11 nieuwe CH-47F Chinook-transporthelikopters wil kopen.  

Defensie moest kiezen tussen modernisering van 11 oude Chinooks of aanschaf van nieuwe toestellen. Volgens Hillen is de aankoop van nieuwe Chinooks weliswaar duurder dan modificatie van de oude helikopters, maar wordt het verschil ''meer dan gecompenseerd door doelmatigheids- en kostenvoordelen''.

De huidige vloot Chinooks dateert uit 1974 en 1994. De transporthelikopters raken verouderd. Ze hebben volgens het ministerie last van scheurvorming en veroudering van onderdelen.

Al eerder had Defensie 6 nieuwe Chinooks besteld. Die worden binnenkort afgeleverd. De 11 nieuw te bestellen helikopters moeten tussen 2015 en 2019 worden afgeleverd door fabrikant Boeing. Ze kunnen dan zeker tot 2045 blijven vliegen.

Met dit project is een bedrag van meer dan een kwart miljard euro gemoeid, aldus minister Hillen. De oude helikopters kunnen nog worden verkocht.