AMSTERDAM - Een groot aantal van de krakers die zondagavond in Amsterdam werden gearresteerd bij een kraakactie, doet aangifte tegen de politie.

Die zou zich schuldig hebben gemaakt aan openlijke geweldpleging en buitenproportioneel geweld. Dat liet een woordvoerder van de krakers woensdag weten.

In de Simon Stevinstraat in de hoofdstad rekende de politie zondagavond in totaal 38 krakers in. Dinsdagavond werden de laatsten vrijgelaten.

Bij de actie zijn volgens Kraakgroep Oost meerdere krakers mishandeld door agenten. Daarbij liepen arrestanten letsel op, uiteenlopend van kneuzingen en blauwe plekken tot hersenschuddingen en bijtwonden van een politiehond.

Videobeelden

Om hoeveel zaken het precies gaat, kon de woordvoerder woensdag nog niet zeggen. ''Op dit moment worden alle verhalen verzameld.''

Op videobeelden die een omstander maakte, lijkt het erop dat een agent herhaaldelijk op een groep krakers inslaat met een wapenstok. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens kondigde na het zien van de beelden aan, burgemeester Eberhard van der Laan om opheldering te vragen over het politieoptreden.