AMSTERDAM - De Amsterdamse wethouder Eric Wiebes (Verkeer) wil dat er meer treinen gaan rijden in en rond de hoofdstad.

Om het groeiende aantal reizigers van en naar de regio Amsterdam van dienst te kunnen zijn, moet naast de frequentie ook de snelheid en betrouwbaarheid van het treinverkeer omhoog.

De wethouder presenteerde woensdagochtend zijn plannen voor een robuuster ov-systeem aan de betrokken ministers, NS, Prorail en de goederenvervoerders.

Een van de Amsterdamse voorstellen om de kwaliteit van het openbaar vervoer rond de stad te verbeteren, is om goederentreinen niet meer in de spits te laten rijden.

Forenzen

Dagelijks reist ruim een half miljoen forenzen van en naar Amsterdam. De gemeente verwacht dat dat aantal de komende jaren sterk zal toenemen, terwijl de huidige spoorvoorziening daar niet op is ingericht.

''Het spoor moet de groeiende reizigersstroom opvangen, want voor de fiets zijn de afstanden te lang en voor meer auto's is geen plek in de stad.''

Amsterdam Centraal

Amsterdam wil de betrokken partijen daarom aansporen in te zetten op een beter ov-systeem in de spits. De focus ligt volgens Wiebes op dit moment te veel op station Amsterdam Centraal, terwijl de meeste reizigers tegenwoordig studeren of werken in de buurt van stations Zuid, Amstel, Bijlmer Arena en Sloterdijk.

''Zo maken reizigers onnodig veel kilometers en houden trams, bussen, metro en treinen elkaar gevangen bij één station.'' De gemeente wil ook het lokale ov beter afstemmen op de treindienstregeling.