AMSTERDAM - Henk Orlando Rommy, sinds jaar en dag een bekende figuur in de Nederlandse onderwereld, is nog niet van justitie af als het om het liquidatieonderzoek Passage gaat.

Rommy zit momenteel een celstraf van 20 jaar uit in de Verenigde Staten in verband met een drugszaak.

Als hij daar in 2021 vrijkomt, staat justitie in Nederland klaar om hem te vervolgen voor zijn rol in de moord op de Libanese drugshandelaar Henie Shamel en diens vriendin Anne de Witte.

Dat maakte officier van justitie Sabine Tammes dinsdag duidelijk tijdens haar requisitoir in de zaak. Het moordonderzoek maakt deel uit van Passage, dat meerdere liquidatiezaken omvat.

Drie zaken

Dinsdag behandelden Tammes en haar collega-officieren drie zaken die zich in 1993 hebben voorgedaan. Shamel en De Witte werden op 8 mei van dat jaar in Antwerpen doodgeschoten. Rommy heeft volgens justitie opdracht voor de moord gegeven, omdat hij een fikse schuld had bij Shamel.

Omdat er geen verjaringstermijn meer geldt voor zware delicten als moord, staat het justitie vrij, bijna 30 jaar na dato, Rommy in het volgende decennium alsnog te vervolgen.

Bij de directe organisatie van de dubbele moord zouden Passageverdachten Jesse R. en Mohamed R. (geen familie) betrokken zijn geweest. Siegfried S. zou een van de schutters zijn geweest; de andere vermoedelijke schutter is inmiddels dood.

Betrokken

Jesse en Mohamed zijn volgens het Openbaar Ministerie ook direct betrokken geweest bij de andere zogeheten '93-zaken: de dubbele moord op de jonge Joegoslaven Samir Hadziselimovic en Djordje Ilic en de moord op de Amsterdamse sportschoolhouder Tonnie van Maurik.

De moord op de beide Joegoslaven werd gepleegd op een afgelegen plek bij de Ouderkerkerplas. Hun verkoolde lichamen werden gevonden in en naast een in brand gestoken auto.

Tonnie van Maurik is volgens het OM geliquideerd in opdracht van zijn vriendin, de prostituee Pinny S. Het stel zou een financieel conflict hebben gehad.

Kennis

Kroongetuige Peter la S. heeft over alle zaken verklaard; hij heeft zijn kennis uit verhalen van Jesse R., die hem veel over zijn activiteiten als huurmoordenaar zou hebben verteld. Het OM concludeerde dinsdag in de zaak-Van Maurik dat het bewijs tegen verdachte Freek S. ontbreekt - hij moet worden vrijgesproken.

De strafeisen tegen alle andere verdachten worden pas op vrijdag 25 mei bekend.