MAASTRICHT - Het kort geding van eigenaar Marc Josemans van coffeeshop Easy Going tegen burgemeester Onno Hoes van Maastricht is op 5 juni voor de rechtbank in de Limburgse hoofdstad.

Dat maakten de rechtbank en Josemans dinsdag bekend.

Burgemeester Hoes heeft Easy Going voor een maand gesloten omdat de coffeeshop zich weigerde te houden aan de nieuwe regels die sinds 1 mei gelden. Er waren in strijd met de regels buitenlanders in de coffeeshop en er was geen ledenlijst zoals voorgeschreven.

Josemans hoopt via het kort geding gedaan te krijgen dat zijn zaak weer open mag totdat de bestuursrechter in een bodemprocedure een principiële uitspraak heeft gedaan over de nieuwe regels. Zo'n procedure kan vele maanden duren.

Beperkt open

Enkele coffeeshops in Maastricht zijn sinds dinsdag weer beperkt open. Op verzoek van hun klanten zijn ze dagelijks zo'n 4 of 5 uurtjes geopend, zei Josemans nog. Het merendeel blijft dicht.

Dertien van de 14 Maastrichtse coffeeshops werken samen in de VOCM, de Vereniging van Officiële Coffeeshops. Zij sloten op 1 mei uit protest tegen het nieuwe beleid hun deuren.