
Nederland nog steeds in recessie
Dat meldt het CBS op basis van een eerste voorlopige raming. Ten opzichte van een kwartaal eerder kromp de economie met 0,2 procent.
Met de krimp slonk de economie voor het derde achtereenvolgende kwartaal ten opzichte van een kwartaal eerder. Volgens de gangbare definitie is er bij twee of meer achtereenvolgende kwartalen van krimp sprake van een recessie.
In februari werd voor het eerst bekend dat Nederland in een recessie verkeert. Het vierde kwartaal van 2011 kromp de economie met 0,7 procent en in het derde met 0,4 procent.
Investeringen
Een afname van de investeringen is de belangrijkste reden voor de krimp van het eerste kwartaal dit jaar: 4,2 procent lager dan een jaar eerder. Vooral de bouwinvesteringen liepen terug, omdat er minder kon worden gewerkt.
De verdere daling van de consumptie door huishoudens versterkte de economische neergang. De consumenten besteedden 1,1 procent minder dan een jaar eerder.
Er werd met name minder besteed aan auto's en woninginrichting. Als lichtpunt noemt het CBS dat voor het eerst 'sinds lange tijd' weer meer voedingsmiddelen en kledingstukken werden gekocht.
Banen
Er waren in het eerste kwartaal 13.000 banen minder dan in het eerste kwartaal van 2011. In de bedrijfstakken waren er minder banen, alleen in de handel, vervoer en horeca, de zorg en de informatie en communicatie is het aantal banen gestegen
Europa
Het bruto binnenlands product (bbp) in de eurozone is in het eerste kwartaal niet veranderd op zowel kwartaal- als jaarbasis. Dat bleek uit een eerste raming (pdf) van het Europees bureau voor de statistiek Eurostat.
De prognose is beter dan verwacht. Door persbureau Reuters geraadpleegde economen voorzagen op kwartaal- en jaarbasis een economische krimp van 0,2 procent. In het vierde kwartaal van 2011 nam het bbp met 0,3 procent af op kwartaalbasis.
Uit de presentatie van de lenteprognose bleek namelijk dat eurocommissaris Olli Rehn voor de eurozone een milde recessie verwachtte. Hij sprak over een ''economische situatie die fragiel blijft'' met grote verschillen tussen de lidstaten onderling.
Duitsland
De verschillen tussen de 17 lidstaten van de eurozone waren groot. Duitsland was opnieuw de aanjager. Volgens Eurostat groeide de Duitse economie op jaarbasis met 1,2 procent, terwijl het Duitse statistiekbureau eerder op de dinsdag een groei van 1,7 procent rapporteerde.
Frankrijk, de tweede economie van de regio achter Duitsland, voerde zijn bbp op met 0,3 procent op jaarbasis. Kleinere economieën zoals Slowakije (plus 3,2 procent) en Finland (plus 2,9 procent) kenden een uitbundiger groei.
Griekenland (min 6,2 procent) en Portugal (min 2,2 procent) kenden de sterkste krimp op jaarbasis.
VS
Eurostat gaf ter vergelijking ook cijfers over de Verenigde Staten. De Amerikaanse economie groeide met 0,5 procent op kwartaalbasis en met 2,1 procent op jaarbasis.
Voor de Nederlandse economie wordt dit jaar een daling van 0,9 procent verwacht. Volgend jaar wordt een groei verwacht van 0,7 procent.
Recessies
Nederland heeft sinds de jaren '30 van de vorige eeuw vier recessies gekend. De vorige recessie, in 2009, ligt nog maar net achter ons.
Die kende de grootste krimp ooit, maar was wel korter dan de recessie ervoor, begin jaren '80.