AMSTERDAM - De gemeente Utrecht heeft 29.000 euro voorgeschoten om de Romafamilie Nicolich een halfjaar onder te brengen in hotels en vakantieparken.

Dat concludeert het AD uit stukken die de krant via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) in handen kreeg.

 

Volgens de gemeente Utrecht heeft de familie hun deel van de gemaakte kosten netjes afbetaald. Dat benadrukte wethouder Gilbert Isabella van Utrecht dinsdagmorgen in een speciaal belegde bijeenkomst.

In een periode van een halfjaar moesten de gezinnen, onder wie een gezin met 3 jonge kinderen en een hoogzwangere vrouw, zes keer verhuizen omdat ze nergens meer terechtkonden, aldus Isabella. De gemeente schoot de 29.000 euro voor huisvestingskosten voor.

Kwijtschelden

De gezinnen betaalden van het geld niet echter alleen verblijfskosten, maar ook diners, de huur van een film en schoonmaakkosten van een vakantiehuisje. Isabella wilde niet zeggen hoeveel geld daaraan is uitgegeven. De gemeente heeft de kosten niet uitgesplitst, zei hij.

De familie heeft volgens afspraak per gezin 300 euro per maand afbetaald, in totaal 12.000 euro. Omdat ze zich netjes aan die afspraak hielden, besloot de gemeente om de resterende 17.000 euro kwijt te schelden. ''Dat is een gangbare regeling", aldus Isabella.

De kwestie Nicolich zorgt telkens voor ophef in Utrecht. In februari van dit jaar overleefde burgemeester Aleid Wolfsen ternauwernood een motie van afkeuring over zijn beleid in deze zaak.

Rommel

De onderkomens werden geregeld door de bestuursadviseur van burgemeester Aleid Wolfsen, Jan van der Valk. Bij het boeken werd tegen de vakantieparken niet gezegd wie de gasten waren, maar daar kwamen ze vervolgens snel genoeg achter.

De familie liet naar verluidt met regelmaat een grote rommel achter in het vakantiehuisje.

"Er waren klachten van andere vakantievierders, de kinderen kliederden op de muren en de gordijnen werden vernield", zegt Ineke de Jong van vakantiepark 't Eekhoornnest in Soest in het AD. De herstelkosten werden op de gemeente verhaald. De familie moet de schoonmaakkosten terugbetalen.

Uit de hand

Steeds als het uit de hand liep, werd een nieuw verblijf geregeld. De trektocht langs parken en hotels begon toen de familie eind september 2009 vanwege overlast uit een flat in Overvecht werd gezet. Het stopte toen de familie in april 2010 in een landhuis in De Meern terecht kon.

Daar moest de familie uiteindelijk ook weg. In april zijn de laatste gezinsleden daar vertrokken. Rocky Nicolich, zijn vrouw en hun kinderen zijn nu ondergebracht in een sloopwoning op Kanaleneiland.

Zijn moeder en broers, die ook in De Meern zaten, moeten op eigen gelegenheid onderdak zoeken. Sonny Nicolich zegt in het AD dat dit niet meevalt. "Iedereen verbreekt het contact als ik mijn achternaam noem."