AMSTERDAM - Het is in Nederland niet strafbaar om een politieagent uit te maken voor 'mierenneuker'. 

Dat is de uitspraak van de Hoge Raad in een hoger beroep, aangespannen door Sietze Jan V.

V. zei in februari 2010 in Enschede tegen een agent 'jij bent een mierenneuker' toen hij een blikje bier af moest staan. De agent voelde zich in zijn eer aangetast en maakte een proces-verbaal op.

In november 2010 werd V. door de Almelose politierechter schuldig bevonden zonder dat hem een straf werd opgelegd.

V. ging in hoger beroep om een principe-uitspraak uit te lokken. Door het hoogste rechtscollege werd hij uiteindelijk in het gelijk gesteld. De Hoge Raad beschouwt het woord 'mierenneuker' in het algemeen niet als beledigend.

CDA

Het CDA is boos over de van de uitspraak Hoge Raad. CDA-Kamerlid Coskun Çörüz wil gaat minister Ivo Opstelten van Justitie en Veiligheid om opheldering vragen.

''Onbegrijpelijk en erg ongelukkig'', zegt Çörüz. Hij wil daarmee geen oordeel uitspreken over de Hoge Raad, maar wel over de situatie die nu kan ontstaan. Het beleid om belediging, bedreiging en geweld tegen overheidsambtenaren strenger te straffen komt volgens hem in de knel door het arrest van de Hoge Raad.

Normoverschrijdend

''Dit kan leiden tot een tendens die absoluut verwerpelijk en normoverschrijdend is. Een agent is beschermd door de wet, één van de pilaren van onze rechtsstaat. Als je die al mierenneuker mag noemen, dan maak ik me grote zorgen over de bejegening van de leraar, de gevangenisbewaarder, de parkeerwachter en de medewerker van de sociale dienst. Ik hou mijn hart vast'', aldus Çörüz.

Het arrest doorkruist volgens hem de succesvolle aanpak om dubbel zo hoge straffen te eisen tegen mensen die zich misdragen ten opzichte van politiemensen of bijvoorbeeld ambulancepersoneel.

Vrijbaan

Çörüz wil van Opstelten horen wat hij gaat doen om dat beleid overeind te houden en of er een gat in de wet gedicht moet worden. De CDA'er vreest zelf dat het arrest van de Hoge Raad iedereen die agenten wil uitschelden vrijbaan geeft.